2010. február 9., kedd

Jémina tizperctortája Posted by Picasa

JÉMINA már kétszer megsütötte ,s most elmondja,hogyan is készül ez a sütemény itt
Valamikor régen Evódia lányom is hatévesen megpróbálta.És sikerült!Olyannyira tetszett Piroska néninek (a szomszédasszonynak),hogy le kellett irja neki a receptet.
Nem volt még iskolás,de azért nyomtatott betükkel leirta.Hogy örült ennek Piroska néni.De hogy örültem én is !
Egyik alkalommal elmentem egy családhoz akiknek az ujonnan festett előszobájukba hatalmas pálmafákat kellett festenem.Egy félnapi munka volt.Mire hazaértem,teritett asztal várt.Ernőke fiam szalmakrumplit készitett,Evódia tizperctortát.(az édesapa felügyelte a gázsütőt és a krumplisütést)
De hogy mennyire boldog voltam,hogy a gyerekeim ilyen meglepetésben részesitettek.
(egyik 9 éves volt,a másik 6)
Feledhetetlen alkalom volt.Majd megismétlődött Barnabás és Napsugár esetében.Barnabás már tolókocsiban volt(az izomsorvadás miatt),úgy 12 éves lehetett,Napsugár pedig 7.Nagyváradon laktunk akkor.Egy hosszú útról érkeztünk haza magyarországi vendégekkel együtt.Otthon teritett asztal várt.Spagetti milánói szósszal és desszertként pedig gyümölcstorta.Barnabás a szakácskönyv alapján diktálta Napsugárnak nnivalókat,s ugyanakkor ő felügyelt a sütőre is.Minden jól sikerült.De nekünk az a meglepetés mit jelentett!Csak ültünk asztalhoz és kiszolgáltak minket.Ezt nem lehet elfelejteni!
Hálás vagyok az Úrnak az ilyen megtapasztalásokért!

4 megjegyzés:

Budai Evódia (mutter) írta...

jaj, mennyire megszépülnek még nekem is ezek az emlékek. és az, hogy most szeretek a konyhában lenni, annak is köszönhető, hogy édesanyám nagyra értékelte az ilyen egyéni produkciókat is:) köszönöm, édesanyám. úgy szeretném én is úgy értékelni a gyermekeim képességeit, ahogyan édesanyám tette. imádkozom, sikerüljön.

etelka írta...

Nemcsak megcsinálta, de nagyon finom is. Ugyanis ettem belőle mikor Efraimék itt voltak Gál Jutkáéknál. Sok finomság volt az asztalon, de amikor meghallottam, hogy ezt a tortát Jémina sütötte, akkor abból vettem és nem bántam meg.Közben nagyon szakszerűen elmagyarázta mi jár bele és hogy kell készíteni.Közben Juditka is figyelte a felsorolást ha minden meg lett említve és a végén megjegyezte:"2oo fokon kell sütni 2o percig".Egyik legboldogabb estém volt az idén.

Evódia írta...

ügyes kis háziasszony ez a Jémina:)

Anna írta...

De jó ezt olvasni! én visszaemlékszem a Király mama tíz percesére... Olyan jót azóta sem ettem. Az enyémenk nincs az a nosztalgikus íze. Ügyes Jémina! Olyan ez a sütés a gyerekeknél mint a számitógépes játék. Azt mondják, ebben a korban ők még nem félnek a kudarctól, azért van a nagyobb eredmény a játékoknál. Ezek szerint igaz a sütésre is. Él bennük a kalandvágy. Csak így tovább Jémina!!!