2008. február 11., hétfő

Hűlés - gyűlés

Evódia lányunk 3 éves lehetett,amikor a férjem elvitte a kislányt Bibarcfalvára a nagymamához.Útban arrafelé Kolozsváron meg kellett állni,mivel lelkipásztori gyülés volt a Román Hitközségnél.Az apuka a kislányt az udvaron hagyta,hogy ott várja meg,mig végetér a gyűlés.De ahogy az lenni szokott,a gyűlés jó sokáig tartott.Evódia nagyon elunta magát.Reggeltől délutánig várni...és várni...DE csak végetért a gyűlés és tovább folytatták útjukat a Székelyföldre.Aztán elérkezett az a nap is .hogy a kislány hazatérhetett.A férjemet elérte egy hüléses megbetegedés.Amikor együtt volt a család az áhitat alkalmával,bibliaolvasás után imádkoztunk.Evódiának nagyon rövid imája volt:Drága Úr Jézus, kérlek gyógyitsd ki édesapámat a gyűlésből!Talán hülést akart mondani,de nem jutott eszébe?Nem tudom!Inkább nagyobb a valószinüsége annak.hogy szándékosan mondta mintegy kivánságként,hogy soha ne forduljon elő még olyan,hogy ennyit kelljen egy gyereknek egyedül az udvaron arra várni,hogy vége legyen a gyűlésnek.Tehát figyelem:Hosszantartó gyűlésből és hűlésből is ki kell gyógyulnunk!Az Úr segitsen minket erre!
Ez jutott eszembe most,hogy engem is elért a hűlés....

Szeretetvendégségre-- egy jó recept



Almás krumplitekercs


Hozzávalók: 40 dkg liszt, 25 dkg fõtt krumpli áttörve, 5 dkg Rama margarin, 1 tojás (a fehérjébõl tegyünk egy kicsit félre a tekercs bekenéséhez!), 2 dkg élesztõ, 5 dkg cukor, egy csipet só, fél dl tej. A töltelékhez: 1 kg alma, egy marék mazsola, cukor, egy marék darált dió vagy zsemlemorzsa.

Elkészítés: a megfõtt, áttört, kihûlt krumplihoz hozzáadjuk a lisztet, a cukros tejben megfuttatott élesztõt, az olvasztott margarint, a tojást, a sót, majd az egészet jól összegyúrjuk. Betakarva fél órán át kelesztjük. Meglisztezett nyújtódeszkán 1 centiméter vastagra nyújtjuk, majd így, kinyújtott állapotában félbevágjuk, hogy két tekercset tudjunk készíteni. A lapokat megszórjuk a darált dióval vagy a zsemlemorzsával, elosztjuk rajtuk a reszelt almát, a cukrot, végül megszórjuk õket a cukorral és a mazsolával. Egyenletesen feltekerjük a tésztát, majd kikent vagy sütõpapírral bélelt tepsibe tesszük. (Ne tegyük szorosan egymás mellé a két tekercset, mert a tészta sülés közben még dagadni fog!) Kenjük meg a tetejüket tojásfehérjével. Elõmelegített sütõben 170 fokon 25 perc alatt süssük készre