2010. május 26., szerda

Most pedig egy jó hir magyar földről....

Először, de valószínűleg nem utoljára bukkan fel ISTEN egy törvény szövegében, amikor a trianoni emléknapról szóló Fidesz-KDNP-s javaslat a történelem uraként hivatkozik rá. Rétvári Bence kereszténydemokrata képviselő szerint ezzel egy korszakhatárt jeleznek, a jövőben több fontos törvényben is lehet hasonló, a lengyel alkotmányból kölcsönzött fordulat. Ennek nem mindenki örül, egy jogvédő szervezet szerint ez azzal fenyeget, hogy előbb-utóbb hittételeket foglalnak törvénybe.

Először fordul elő a jelenkori magyar történelemben, hogy egy törvény ISTEN nevének segítségül hívásával, vagyis invocatio Deivel kezdődik - hívta fel a figyelmet az országgyűlés pénteki ülésén, a Nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről című emléktörvény vitájában Balog Zoltán fideszes képviselő, református lelkész.

A Kövér László fideszes és Semjén Zsolt KDNP-s képviselők által benyújtott törvényjavaslat bevezetőjében ez olvasható: "Mi, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének tagjai, azok, akik hiszünk abban, hogy Isten a történelem ura, s azok, akik a történelem menetét más forrásokból igyekszünk megérteni, hazánkért és a magyar nemzet egészéért (...) a következő törvényt alkotjuk".,,,,,,,,,,,,

Lengyel ötlet

Balog szerint az ötletet a lengyel alkotmány adta, amely hasonló fordulattal kezdődik: "Mi, a lengyel nemzet, a köztársaság minden polgára, azok, akik úgy hiszik, Isten az igazság, az igazságosság és a szépség forrása, ahogy azok is, akik nem a hitből, hanem más forrásból származtatják ezeket az egyetemes értékeket, egyenlők [vagyunk] jogokban és kötelezettségekben a közjó érdekében."

Pénteken a fideszes képviselők közül többen is a KDNP-frakció felé mutogattak, amikor arról kérdeztük őket, honnan származik az ötlet. Rétvári Bence KDNP-s képviselő, leendő igazságügyi államtitkár az [origo]-nak azt mondta: Isten nevének törvénybe foglalásával egy korszakhatárt kívánnak jelezni. A képviselő szerint az elmúlt évtizedekben (már a II. világháború előtt sem) nem volt szokás Istent emlegetni a törvényekben, de most új időszak jön.


további részletek az Origo -ban