2008. április 1., kedd

Két gyászhír egymás után

Cséki Margit Budapesten, valamint Vass Márta Aradon az Úrhoz költözött.Ma este ,vagyis hétfőn kaptuk a hírt mindkét halálesetről.Cséki Margit szalárdi születésű,majd később nagyváradi lakosként Balk Margit tv-nő gondozója volt haláláig.Balk tv.nő fogadott leányának tekintette Margitot.Miután már nem volt Balk tv.nő akit gondozzon,nyugdijasként áttelepűlt M.O.ra mivel ott lakik egyetlenegy leánya .Akkor került orvoshoz amikor már nem lehetett rajta segiteni.Egész testében elhatalmasodott a rák.Ő egészségügyi aszisztens volt....Ahogy én ismertem,soha nem láttam betegnek,mig Váradon laktunk.Nem is panaszkodott.Egészségesnek látszott.Annyira késői stádiumban került a korházba,hogy már nem is vállalták a mütétet az orvosok.
Ha valaki nem tudná közületek ki is volt ő ,emlékeztetni szeretnélek,ha voltatok a Hargitán a női csendesnapokon,akkor láttátok őt.Legtöbbször oda is eljött és ő volt általában az ebédlőben az a felelős aki imával kezdte meg ,vagy pedig egy-egy igét mondott evés előtt mindnyájunknak........
63 évesen költözött el.
Vass Márta pedig a Vass Gergely felesége ma délután költözött át az örök hazába.Ma reggel még imádkoztam érte és Geriért is amikor az áhitatot együtt tartottuk az Erdei családdal akik Németországból eljöttek,hogy minket is fölkeressenek.Erről majd később bővebben beszámolok.
Mártáról van egy nagyon szép emlékem még Vásárhelyről.Fiatalasszony voltam,huszonnégy éves .Efraim ,a mi elsőszülöttünk akkor volt 6 hónapos,amikor mindegyre elájultam,rosszul lettem a munkahelyen.Laboránsként dolgoztam akkoriban.Beutaltak a kórházba és megállapitották,hogy egy daganat van a hasüregben és nemtudni milyen indulatú.9 napig tartottak ott,de én már azelőtt és eközben is csak fogytam és fogytam,pedig kényszerrel bár,de ettem.Nagyon nagy fájdalmam volt,görcsös fájdalmak.Néha úgy éreztem,mintha halnék meg.Egyre fogyott az életerőm ....Az orvosok tehetetlenségükben ott Baróton (a kisvárosban)kiadtak a kórházból.Azt mondta Lőrincz doktor,nem műt meg,mert ezzel megröviditené az életemet.Aznap este a kis gyülekezetben Bibarcfalván imádkoztak érettem a testvéreim a férjemmel együtt.Az idősebbek azt tanácsolták,vigyen el a férjem Vásárhelyre,ott tapasztaltabb orvosok vannak.Másnap már a buszon voltam férjemmel együtt.Emlékszem ,kétszer is meg kellett álljon a busz énmiattam ,erős görcs fogott el,közel voltam az ájuláshoz.Id. Vass Gergely doktorhoz mentünk egyenesen(ő lelkipásztor volt akkor)de jó kapcsolatban volt az egyetemi professzorával aki engem azonnal kezelésbe vett.Analizisre -analizís míg kiderült,hogy méhenkívüli terhességem van.(akkoriban úgy tesztelték az ilyent,hogy az urinából oltást adtak a békának,nyúlnak,tengeri malacnak.Mindhárom állat elpusztult az én tesztelésem során és akkor biztosak voltak az orvosok,hogy ez egy extrauterin ,tehát méhenkivüli fogamzás.)Milyen jó,hogy hallgattunk az idősek tanácsára és elmentünk Vásárhelyre.Elég nagy mütét volt és azzal akockázattal járó,hogy több gyerekünk nem lesz.)A professzor szerint ezer közül egynek.Tehát ritka,mint a fehér holló.Isten csodát tett,mert egy év mulva már álldott állapotban kerültem újra a professzor elé.aki Istenfélő lévén annyit mondott:Még ma is vannak csodák!
Most jön az amire utaltam az elején Mártával kapcsolatosan.Akkor ott a kórházban készülve a mütétre(sehol senki ismerős a közelben-férjem és más sem tudta,hogy ilyen sürgős lett a mütét)
látogatóm érkezik.....egy tizenéves leányka-neve Fodor Márta.Együtt beszélgettünk,együtt imádkoztunk .Megerősödtem lélekben.Hogy milyen sokat jelentett nekem,azt nem tudom kifejezni szavakkal.Áldassék az Úr neve érte!
Ő adjon vígasztalást a gyászoló családoknak.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez tenyleg nagyon kedves emlek.., s koszonom, hogy el tetszett meselni, megerositett bennem egy tegnap felotlo inditast....Bancsov tv. -el kapcsolatosan, akivel annak idejen annyit jartam beteget latogatni. Ma mar tudom, a Lelektol van! Es koszonom Annuska neninek is az eszkozze letelt... Imainkban emlekezunk a gyaszolo csaladokrol (Evi)